Olin maanantai-iltana kuuntelemassa tulevaisuustutkija Ilkka Halavaa Vimpelin kunnanvaltuuston järjestämässä yleisötilaisuudessa. Taustalla on Vimpelin kunnan strategian uudistamistyö. Tilaisuus oli varsin onnistunut, ja Halava esitti kuvauksia maailman muuttumisesta siihen tahtiin, että heikompia hirvitti.
Strategiatyön tärkeimpinä tekijöinä Halava mainitsi viisi asiaa:
1. On oltava selvillä areenat, millä halutaan toimia. Ne kärkitoimialueet tai -alat, jossa halutaan loistaa ja ansioituneesti viedä eteenpäin.
2. On oltava keinoja areenoilla onnistumiseen.
3. Jokin erilaistamisperusta on oltava. Miten voimme olla oikeasti erilaisia kuin muut?
4. Vaiheistus. Yksinkertaisesti, mitä tehdään ja missä järjestyksessä.
5. Taloudellisen ansainnan logiikka on oltava kunnossa. Eli mistä raha tulee, jolla 3200 asukkaan julkinen palvelu voidaan järjestää?
Äkkiseltään kuulostaa varsin loogiselta. Tässä on kuitenkin eräs ongelma, mikä istuu sitkeässä meissä suomalaisissa. Kun halutaan tehdä asiat sillä tutulla tavalla. Kun halutaan pitää asiat ihan kivoina, turvallisina ja tuttuina. Pitäisi kuitenkin ajatella asioita myös sen kuuluisan laatikon ulkopuolelle. Käytännössä tämä tarkoittaa, että sen tutun ja turvallisen lisäksi, pitäisi olla jotain, mikä kiinnostaa muuta maailmaa. Onko se tuote, palvelu, brändi, toimintamalli vai mikä: siinä on innovoinnin paikka. Ongelma ei niinkään ole siinä, että strategiatyössä tehtäisiin vääriä valintoja kuin siinä, että niitä valintoja ei tehdä ollenkaan.
Elämme huikeita aikoja. Maailma muuttuu. Digitalisaatio yhdistettynä automatisaatioon ja robotisaatioon aiheuttaa murroksen. Olemme tilanteessa, joissa joitakin perinteisiä työpaikkoja häviää. Mutta syntyy myös uutta. Tässä uuden synnyttämisessä ja keksimisessä kannattaisi olla mukana. Se ei onnistu, jos ajatellaan ”mutta kun aina on tehty näin ja tämä on ihan hyvä”.
Ajatellaanpa, että tulevaisuudessa pystytään kokonaisia taloja tehdä 3D-tulostimella ja voimme liikkua robottiautoilla paikasta toiseen ilman, että itse tarvitsee ohjata. Mikä määrä aikaa ja kustannuksia tässä säästyy. Paitsi että tämä tapahtuu jo NYT. Japanissa on jo rakennettu kerrostaloja 3D-tulostuksen avulla. Myös suomalainen Fimatec Oy mullistaa parhaillaan rakennusalaa valmistamalla elementtejä 3D-tulostimella. Helsingissä otettiin käyttöön ensimmäiset robottibussit viime viikolla. Tulevaisuudessa kodinkoneemme, vaatteemme, kenkämme, talomme ja automme ovat kaikki kytkettyjä verkkoon, keräävät ja välittävät arvokasta tietoa esimerkiksi huoltoväleistä, korjaustarpeesta, terveydentilasta, urheilusuoritteista tai ihan mistä vaan voi kuvitella. Kännykät ja tabletithan ovat jo siellä.Ja tämä on vasta alkusoittoa.
Halavan Ilkalla oli niin monta mielenkiintoista pointtia, että niitä kaikkia ei mitenkään saa mahtumaan tähän yhteen postaukseen, eli jatkoa seuraa. Sillä välin kannattaa tutustua Ilkka Halavan tekemiintulevaisuus-videoihin.

Kiinnostaisiko tämä artikkeli kaveria? Laita jakoon!

Jätä kommentti

Jätä kommentti