Kirjoittaja: Susanna Korkiatupa

Blogin kirjoittaja Susanna Korkiatupa, Loistava Sisältötoimisto.

Viestintäyrittäjä kirjoittaa markkinoinnin ja viestinnän merkityksestä yrityksille ja antaa ajankohtaisia vinkkejä. Yrittäjyys, verkostoituminen ja seutuyhteistyö ovat myös usein aiheina.

Huh huh, tässä on ihan pää pyörällä, kun niin monta asiaa mielessä, että miten Lakeaharjua voisi kehittää. Istuin eilen kuulemassa Järviseutu-seuran näkemyksiä ja myös tilannepäivityksiä päättyvistä ja alkavista kehittämishankkeista kraatterijärven alueella.

Lakeaharjuhan on geologisesti varsin merkittävä alue. Lakeaharju on sen 76 miljoonaa vuotta sitten syntyneen kraatterin reunaa. Kyllä vain. Living on the edge. Geologisuuden lisäksi alueella on virkistäytymismielessä ihan huikea merkitys. Luontopolut. Maaston korkeuserot. Laskettelu. Hiihto. Ampumahiihto. Tavallaan hyvin perussettiä, mutta jotain spesiaalia meillä on. Euroopan – vai onko jopa koko maailman – ainoa paikka, jossa nämä jutut sijaitsevat kraatterin reunalla. Vaikka se ei ehkä meistä järviseutulaisista tunnu kovin kummoiselta ajatukselta, mutta vaikkapa kiinalaiselle tai japanilaiselle, ihan tavalliselle, miljardikaupungissa asuvalle potentiaaliselle luontomatkailuasiakkaalle näillä sekoilla saattaa jotain merkitystä olla.

Mitä tarvitaan? Tarvitaan ensinnäkin ideoita. Sen jälkeen toteuttajia. Meitä yrittäjiä, seuroja tai yhdistyksiä ja kuntaa. Yhdestä asiasta poikii toinen, joka hyödyttää toista, mistä poikii taas lisää mahdollisuuksia jollekin toiselle.

Leikitäänpäs hetki ajatusleikkiä. Nyt ei saa ajatella ”Mutta kun” tai ”Ei toimi”. Visioidaan vaan.

Elämme vuotta 2027. Lakeaharju kohoaa komeana tähystäen Euroopan suurimmalle kraatterijärvelle. Laskettelukeskus Lakis on toiminnassa, tykkilumella talvia saadaan jatkettua ja on ryhdytty myös lumettamaan latuja. Lakeaharjulla hiihdellään pitkälle kevääseen. Välinevuokraamon vierelle on rakennettu hieno hirsinen rakennus, jossa toimii Metsähallituksen kanssa yhteistyössä Luontokeskus. Luontokeskuksessa on muun muassa mineraalinäyttely, joka avaa alueen geologiaa. Luontokeskuksen auditoriota käytetään seminaareihin ja yritykset voivat vuokrata sitä omiin tilaisuuksiinsa. Luontokeskuksessa toimii myös matkamuistomyymälä, jossa myydään erikoisia kiviä ja söpöjä pehmoeläimiä, Vimpeli-tavaraa sekä tietysti Vimpelin Vedon -fanituotteita. Opaspalvelut toimivat Luontokeskuksesta käsin. Oppaina toimivat itsenäiset yrittäjät. Luontokeskuksesta lähtee talvisin lumikenkä-, hiihto- ja kelkkasafareita. Välineitä voi vuokrata sekä Luontokeskuksesta että Vuokraamosta. Myös retkeilytarvikkeita kuten telttoja ja makuupusseja voi vuokrata. Kesäisin läheisen Lakaniemen uimarannasta voi vuokrata kanootteja ja soutuveneitä. Kalastusluvat hoituvat siis Luontokeskuksesta käsin, kuten myös veneiden vuokrauksen käytännön puoli. Luontokeskukselta rantaan on myös valmistunut miellyttävä kevyenliikenteen väylä, jota pitkin pääsee sukkelasti vuokratulla polkupyörällä rantaan. Luontokeskus työllistää yrittäjiä, oppaita sekä toimistovirkailijoita. Myös reittien huoltomiehiä tarvitaan.

Lakeaharjun huipulla toimii Kraatteripuisto, jossa geologiasta ja historiasta kiinnostuneet voivat vierailla.

Opasteet ovat yhtenäiset ja reitit merkityt. Opastettujen retkien kysyntä on huipussa, sillä etenkin kiinalaiset turistit kaipaavat ohjausta ja ovat valmiita maksamaan myös elämyksellisistä retkistä, kuten mindfullneskävelyistä, metsäjoogasta ja metsäkylvyistä. Opastetut retket ja treenit ovat myös yritysryhmien suosiossa. Tyky-päiviä, pikkujouluja ja virkistymispäiviä varaavat ryhmät ympäri Suomea. Ympäri vuoden saamme myös ulkomaisia matkailijoita jatkuvana virtana.

Matkailijoiden määrä on kasvanut räjähdysmäisesti, joten Lakeaharjun juurelle rakennettiin pari vuotta sitten yksityisessä omistuksessa oleva luksushotelli. Hotelli palvelee hienosti myös ampumahiihtoharjoittelijoita ja heidän huoltojoukkojaan. Todellisia elämyksiä tarjoavat myös uskomaton kraatterijärven puumajakylä, jossa yöpyjät voivat nukkua puihin rakennetuissa majoissa, missä he saavat kokea olevansa lähempänä luontoa. 

Mökkejä voi vuokrata Luontokeskuksesta käsin. Kaikki Lakeaharjun mökit on kuitenkin nyt saatu myös yhtenäiseen sähköiseen varausjärjestelmään. Osa rantamökkien omistajistakin on ilmaissut halukkuutensa liittyä järjestelmään. Myös hotellihuoneita ja muuta majoitusta sekä laavuja voi vuokrata järjestelmästä. 

 

 

Mitä luulet, olisiko se mahdollista?

Kirjoittaja: Susanna Korkiatupa

Blogin kirjoittaja Susanna Korkiatupa, Loistava Sisältötoimisto.

Viestintäyrittäjä kirjoittaa markkinoinnin ja viestinnän merkityksestä yrityksille ja antaa ajankohtaisia vinkkejä. Yrittäjyys, verkostoituminen ja seutuyhteistyö ovat myös usein aiheina.

Kiinnostaisiko tämä artikkeli kaveria? Laita jakoon!

Jätä kommentti

Jätä kommentti