Kirjoittaja: Susanna Korkiatupa

Blogin kirjoittaja Susanna Korkiatupa, Loistava Sisältötoimisto.

Viestintäyrittäjä kirjoittaa markkinoinnin ja viestinnän merkityksestä yrityksille ja antaa ajankohtaisia vinkkejä. Yrittäjyys, verkostoituminen ja seutuyhteistyö ovat myös usein aiheina.

Miltä tulevaisuus näyttää? Digitalisaatio muuttaa maailmaa radikaalisti. Miten maailma muuttuu meillä? Vimpelin kunta on ilmaissut halunsa osallistaa kuntalaisia mukaan strategiatyöhön, mikä on tositosi hieno asia! Vimpelin kunnan strategiatyöhön liittyen kunta järjestää yleisötilaisuuden maanantaina 22.8.2016 klo 19.00 yhteiskoulun ja lukion auditoriossa
– Haluamme kuntalaiset mukaan strategiatyöhön, kunnasta kerrotaan.Tilaisuudessa on puhumassa maamme johtava tulevaisuudentutkija Ilkka Halava!
Mitä ihmettä strategia kunnissa voi tarkoittaa? Strategia-sanasta tulee mieleen käppyrä, jonka tarkoitus on kuvata jotain tapahtumaa, ja jota kukaan ei kuitenkaan ymmärrä. Strategia on monesti monimutkaisin sanakääntein selostettu suunnitelma, josta virkamiehetkään eivät ymmärrä mitään. En ole ilmeisesti yksin näiden ajatusten kanssa, sillä tätä juttua on ihan tutkittu.
Hiljattain tehdyn tutkimuksen mukaan työntekijöiden tuntemus strategioista julkisissa organisaatioissa on hukassa 98 prosentilla työntekijöistä. Myös päättäjä- ja johtotasolla oli haasteita. Tutkimukseen osallistuneista 281 kunta johto- ja päättäjätasoisista henkilöistä vain 4 prosenttia tuntee kunnan strategian painopisteet. Tutkimuksessa on yli 4000 vastausta kunnista ja kaupungeista. Tutkimus on osa Vaasan yliopistoon tehtävää väitöskirjaa.
Mietin vaan, että jos työntekijöiden tuntemus on tämä, niin mitä se mahtaa olla kuntalaisilla?
Strategiaa uudistetaan nyt monin paikoin, mikä on välttämätöntäkin. Sote- ja maakuntauudistukset ovat parhaillaan työn alla, mikä tarkoittaa väistämättä muutoksia kaikissa kunnissa. Kunnat itsekään eivät vielä tiedä mitä.
Hyrynsalmella strategiset painopisteet on muokattu selkeäksi ja yksinkertaiseksi poluksi, jonka avulla pystytään viemään eteenpäin kulttuurimuutosta.– Valtuusto on ottanut ison askeleen siinä, että asioita viedään yhteiseen suuntaan sen sijaan, että vedettäisiin eri köyttä. Aikaisemmista pitkistä kapulakielisistä versioista oli työntekijän vaikea tietää, mitä oikeastaan odotetaan ja strategia jäi paperinmakuiseksi, kertoo kunnanjohtaja Ari Nurkkala.Savitaipaleen kunta haluaa myös ravistella strategiamalliaan perustuksista lähtien.
– Tämän kokoisen kunnan strategia ei voi eikä saa olla liian monimutkainen, muistuttaa kunnanjohtaja Tapio Iso-Mustajärvi ja jatkaa– Muutoshankkeemme on vielä alkutaipaleella, mutta tarkoituksena on tehdä selkeästi erilainen ja toimiva strategiamalli, jolla pystymme paremmin saavuttamaan tavoitteemme. Savitaipale haluaa tässä organisaatiomylleryksien luvatussa maassa palata takaisin juurilleen ja muistaa, että kunta on kuntalaisia varten.
Kuulostaa hyvältä. Miten saisimme Vimpelissä vietyä strategiatyötä samaan suuntaan? Minusta kuntalaisten kutsuminen mukaan strategiatyöhön on jo todella hyvä merkki.
Tutkimustilastot: Valmennusyritys Kissconsulting Oy, toimitusjohtaja Maarika Maury, tutkimuksentekijä, 8/2016.

Kirjoittaja: Susanna Korkiatupa

Blogin kirjoittaja Susanna Korkiatupa, Loistava Sisältötoimisto.

Viestintäyrittäjä kirjoittaa markkinoinnin ja viestinnän merkityksestä yrityksille ja antaa ajankohtaisia vinkkejä. Yrittäjyys, verkostoituminen ja seutuyhteistyö ovat myös usein aiheina.

Kiinnostaisiko tämä artikkeli kaveria? Laita jakoon!

Jätä kommentti

Jätä kommentti